Bol.com verlengt Gold Partnership!

Goed nieuws.

Net als vorig jaar, is Happy Horizon in 2023 opnieuw Gold Partner van bol.com. Dit is wederom een mooie bevestiging dat we de kennis en expertise op gebied van marketplaces in huis hebben om onze klanten hierin op topniveau te kunnen helpen.

We spraken collega Rob Smets over dit partnership.

Happy Horizon Gold Partner bol.com

Het Bol.com Agency Partnerprogramma, wat is het eigenlijk?

Veel bedrijven hebben behoefte aan professioneel advies over het verkopen van producten op Bol.com. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste strategie, maar ook in de uitvoering van deze visie. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Van de technische implementatie via een integrator tot de creatie van tekst, afbeeldingen en video’s. Van organische vindbaarheid via categorisering, filters en directe zoekopdrachten tot advertising om je conversie een kickstart te geven. En van tactisch prijsbeleid zodat je ‘het koopblok’ pakt en houdt tot slimme logistiek. Met dit partnership schakelt Bol.com de hulp in van agency’s die een duidelijke visie hebben op de rol van marketplaces in de totale mediamix, die daarnaast ook de handjes kunnen bieden om de verkooppartners te ondersteunen.

Happy Horizon is voor het tweede jaar op rij ‘Gold Partner’ van Bol.com. Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?

We zijn natuurlijk supertrots op deze samenwerking met Bol.com. Er zijn maar acht agency’s met de ‘Gold Status’ en daar horen we bij. Bol.com kijkt naar een aantal criteria om te bepalen of een agency in aanmerking komt voor het partnership en met welke status. Dit zijn:

1. Het huidige Bol.com-klantportfolio, dus hoeveel klanten helpen we op dit moment al succesvol met hun strategie op Bol.com;
2. Onze visie en propositie op marketplaces en advertising;
3. De kwaliteit van onze aanpak – denk aan het pitch deck, de advertising en de performance audit – en dienstverlening;
4. Het aantal marketplace-specialisten

Bij Happy Horizon hebben we een ervaren team van marketplaces-specialisten en -strategen. Zij helpen onze klanten met het uitdenken van een strategie die past bij de bedrijfsdoelen. De combinatie van data, creatie en adverteren zorgt volgens ons voor een winnend aanpak. Data insights en de automatisering van bijvoorbeeld pricing, voorraad, content en orderstromen zijn twee key factoren binnen onze strategie. Daarnaast kennen we het e-commercelandschap door en door. Met onze marktkennis helpen we klanten om keuzes te maken voor bijvoorbeeld partners in integrator, assortiment, reviews en logistiek. Duurzame groei is hierbij het uitgangspunt. Een juiste mix tussen externe platformen en de eigen webwinkel van de klant is daarbij van cruciaal belang.

Concluderend op deze vraag kunnen we zeggen dat een Gold Partner door Bol.com is beoordeeld als ‘expert’ een ruim portoflio Bol.com-klanten heeft, werkt met een groot en ervaren team marketplace-specialisten en intensief contact heeft met Bol.com.

Wat betekent dit partnership voor onze klanten?

Het Gold Partnership brengt verschillende voordelen met zich mee voor ons als agency, waar onze klanten natuurlijk vooral van profiteren. We kunnen bijvoorbeeld als eerste participeren in pilots en krijgen als eerste updates over relevante ontwikkelingen binnen Bol.com. Door hier vervolgens goed en snel op in te spelen, profiteren onze klanten als eerste van veranderingen op het platform. Ook hebben we een direct aanspreekpunt die ons helpt bij het opstellen van accountplannen en ondersteuning van het new business team zodat we nieuwe klanten vlekkeloos kunnen onboarden.

Platformen als Bol.com worden steeds groter. Hoe gaan wij als agency hiermee om bij het maken van plannen voor onze klanten?

Technologische ontwikkelingen verlagen de drempel om je producten online te verkopen. Dit kan op steeds meer platformen en in steeds meer vormen, van marketplace en retail media tot social commerce en live shopping. Automatisering maakt het mogelijk om op veel verschillende platformen aanwezig te zijn, zonder de controle te verliezen. Door het enorme bereik is Bol.com een onmisbaar touchpoint in onze e-commercestrategie. We kijken echter wel verder dan alleen het platform waarop de uiteindelijke aankoop wordt gedaan, of dit nou een marketplace of de eigen webshop is.

We denken niet langer in een lineaire journey. Consumenten gebruiken steeds meer verschillende platformen en zoekopdrachten tijdens hun zoektocht naar een product, zeker in de oriëntatiefase. Hierbij komen ze continu nieuwe inzichten tegen, waardoor ze andere afslagen nemen. We onderzoeken eerst of er een bepaalde zoekvraag is op een platform. Met andere woorden: is er vraag naar de producten van onze klant? We weten dat ieder platform een andere intentie met zich meebrengt. Het is belangrijk om daar waar een mogelijke koper actief is aanwezig te zijn. De content stemmen we af op het platform en de fase waarin de consument zich bevindt. Op Pinterest of TikTok bijvoorbeeld vaak inspiratief, maar op Bol.com of Google Shopping juist gericht op conversie.

Grote platformen als Bol.com zijn dus cruciaal in de online mediamix die we bepalen voor onze klanten. Maar we weten dat een full-funnel-aanpak uiteindelijk de meeste waarde oplevert. Door de bekendheid en betrokkenheid in de oriëntatiefase aan te wakkeren, zal het conversiepercentage in de aankoopfase hoger zijn. In deze fase zorgen we voor een gezonde mix van performance-kanalen. Retailers krijgen hier een steeds belangrijkere rol. We hebben het dan niet alleen over Bol.com en Amazon, maar kijken ook naar andere partijen die hun platform beschikbaar stellen voor externe verkopers. Of dit MediaMarkt, Decathlon, Zalando, Blokker of één van de vele andere opties is, hangt af van het type product of de beschikbare data van het platform.

Hoe zorg je voor een succesvolle strategie op Bol.com?

Dit begint altijd bij de business en commerciële doelen van de klant. Wij werken vervolgens een strategie uit die hierop aansluit. We starten met het inzichtelijk krijgen van de huidige situatie. Met welke partners werkt de klant? Op welke platformen zijn ze al actief? Daarna doen we een check op de productselectie, content, advertenties en data die al beschikbaar zijn. We noemen dit de ‘Bol.com Performance Audit’: een 0-meting van de huidige strategie. hierbij verliezen we andere verkoopplatformen – zoals de eigen webshop – niet uit het oog. We kijken altijd naar het totaalplaatje en wat de rol van Bol.com hierin moet zijn. De te automatiseren processen, de te optimaliseren content en het neerzetten van een structuur voor Sponsored Products bijvoorbeeld. Tot slot bepalen we welke data-inzichten ontbreken en hoe we deze willen genereren. De verkoopdata, kosten, retouren en advertentie-inzichten moeten op één plek beschikbaar zijn zodat we hier naast inzichten ook concrete acties aan kunnen koppelen. Dan begint het optimalisatieproces: test-and-learn wordt het motto.

Welke veranderingen zie je de komende jaren gebeuren in deze snel veranderende markt?

Het marktaandeel van grote online retailers zal in 2023 blijven groeien in bijna alle branches. Deze platformen worden groter en breder met extra diensten. Verwachtingen van consumenten zullen veranderen en veel voorwaarden worden als vanzelfsprekend gezien. Dit vereist nieuwe tactieken. Verkopers moeten inspelen op andere factoren om zich te onderscheiden, bijvoorbeeld met visueel sterke content.

Daarnaast zien we dat de grote machtsblokken van Google en Meta afbrokkelen. Ondanks dat deze partijen blijven groeien, verschuift het marktaandeel. Het aanbod groeit flink. Denk aan Amazon, TikTok en Retail Media. Steeds meer grote online retailers bieden hun voorraad commerciële ruimte aan voor adverteerders. Denk aan retailers als Albert Heijn, waar inmiddels ook non-endemic adverteerders een advertentie kunnen tonen. Met het verdwijnen van third-party-cookies kunnen partijen als Google en Meta de consument moeilijker targeten, terwijl retailers hun eigen first-party-data zoals zoek- en aankoopgedrag beschikbaar stellen via targetingmogelijkheden op het platform.

We merken dat platformen als Bol.com steeds meer data beschikbaar stellen. Dit is een mooie ontwikkeling. Zeker voor bedrijven die verschillende databronnen samenbrengen binnen een interface, waar data visueel wordt gemaakt en vervolgens ook wordt geactiveerd. In een dergelijke interface wil je productdata hebben staan vanuit alle belangrijke platformen waar je verkoopt, zodat je keuzes kan maken waar je producten wel of niet neerlegt en met welke strategie. Producten met een goede ROAS via Google Shopping, kunnen bijvoorbeeld ook interessant zijn voor een Sponsored Products-campagne op Bol.com. Met de juiste tooling zijn dergelijke processen te automatiseren.

Tot slot is het superbelangrijk om de juiste kennis te vergaren, zodat je tijdig kan inspelen op de snelle ontwikkelingen binnen e-commerce. De technologie verandert, maar ook de plekken waar en hoe mensen online zoeken en de manier van online shoppen. Zorg er dus voor dat ook je campagnestrategieën mee veranderen. Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Get in touch