Meer talenten werven tegen minder kosten

Veel LinkedIn-berichtjes, telefoontjes en ‘nee’ als antwoord. Dat is in het kort hoe de werkdag van een recruiter er tegenwoordig uitziet. Erg tijdrovend en het resultaat is minimaal. Wij wilden het anders doen. Wij wilden op een originele manier personeel werven en potentiële kandidaten direct laten zien wat Happy Horizon zo uniek maakt. We waren ervan overtuigd dat we de recruitment advertising kosten kunnen drukken. We schakelden namelijk regelmatig bureaus in, die gemiddeld €8,500,- per bemiddeling vragen. Daarbij gaan we uit van een wervingsfee van 20% over het bruto jaarsalaris van een kandidaat. Dat kan anders.

Swipen naar je nieuwe baan

We vlogen het wervingsproces daarom helemaal anders aan. We bedachten de cultuurtest; een interactieve game gebaseerd op het concept van de populaire datingapp Tinder. De perfecte insteek, omdat dit concept voor onze jonge doelgroep heel herkenbaar is en dicht bij hun belevingswereld staat. Bovendien maken we met dit concept gebruik van psychologie. We laten de doelgroep op een laagdrempelige manier een start maken met het proces, waardoor ze eerder geneigd zijn het gehele (sollicitatie)proces te doorlopen. ‘Process endowment’ noemen we dat.

Hoe werkt de cultuurtest?

De cultuurtest is heel simpel. Een potentiële kandidaat krijgt 6 stellingen over onze bedrijfsculturen voorgelegd. Ben je het eens met de stelling? Dan swipe je naar links. Oneens? Dan naar rechts. Op basis van de antwoorden zouden we kunnen filteren welke kandidaat perfect bij onze organisatie past. Maar dat doen we bewust nog niet. We willen namelijk met iedere kandidaat in gesprek.

Na de test vragen we direct contactgegevens en het LinkedIn-profiel uit. Dat geeft onze recruiters input voor een extra persoonlijke opvolging. Als een kandidaat ook een telefonische opt-in achterlaat, geeft hij/zij toestemming om eenmalig benaderd te worden. Dan volgt een vrijblijvend gesprek om kennis te maken en mogelijkheden te bespreken.

Wat leverde het op?

Na 6 maanden hebben we onze stip op de horizon ruimschoots gehaald. In totaal namen 140 kandidaten deel aan de game, waarvan 95 kennismaakten met onze recruiter. Uiteindelijk sloten 14 kandidaten zich, in diverse functies, aan bij onze club. Dat betekent dat 14,7% van de kennismakingsgesprekken een nieuwe match opleverde. Dat is een enorm hoog succesratio. Ook de kosten stemden tevreden:

CPL = €14,37 (doel €25,-)
CPH = €181,71 (doel €250,-)

Maar het mooiste compliment is dat kandidaten aangeven dat deze aanpak veel persoonlijker vinden dan andere wervingscampagnes. Er wordt vanuit een persoon gekeken en verplichten niemand direct te solliciteren. De game is speels en de eerste gesprekken zijn heel persoonlijk. Dat maakt het erg laagdrempelig. Deze wervingscampagne is dus een voorbeeld van hoe creativiteit.

Een nieuwe wervingscampagne opzetten? Denk out-of-the-box!

Onze wervingscampagne is een goed voorbeeld van hoe creativiteit jouw organisatie helpt. Nieuwe werknemers vinden in de krappe arbeidsmarkt van nu is niet makkelijk. Je moet opvallen, je moet verrassen.

Ben je ook op zoek naar nieuwe werknemers en wil je sparren over het opzetten van een wervingscampagne voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.