1. Begin met een brand story of tone of voice

Voordat je start met schrijven is het belangrijk dat je checkt of er al een brand story en/of tone of voice is. Daarin vat je samen wat jij als onderneming wil weten, en vooral ook hoe. Welke ‘toon’ houd je aan in iedere tekst? Spreek je de doelgroep aan met ‘je’? Of met ‘u’? Heb je nog geen tone of voice? Dan is het slim om hier eerst over na te denken. Het achteraf aanpassen van content is behoorlijk tijdrovend.

 

2. Baseer je content op zoekvolumes

SEO-teksten scoren pas echt als je schrijf over dat wat je doelgroep interesseert. Maar hoe weet je dat? De zoekwoordplanner van Google geeft je inzicht in de maandelijkse zoekopdrachten van gebruikers. Het laat zien naar welke teksten zij op zoek zijn. Die informatie is cruciaal om je doelgroep te binden én om zichtbaarder te worden in Google. Door zoekwoorden te verwerken in je teksten, stijg je namelijk in de zoekresultaten van Google.

 

3. Interne en externe links zijn belangrijk

Zorg ervoor dat je in je content relevante interne link verwijzingen toevoegt. Door dit te doen kunnen gebruikers makkelijk navigeren naar andere pagina’s en geef je aan Google aan welke pagina’s belangrijk zijn op jouw website. Een win-win-situatie.

Maar nog belangrijker zijn externe links. Als een andere website naar jouw website linkt, betekent dat, volgens Google, dat jij waardevolle en betrouwbare informatie deelt. Daarmee verhoog je je ‘autoriteit’,  waardoor je eerder in de zoekresultaten van Google zichtbaar bent.

 

4. Schrijf unieke content

Het is belangrijk dat de content die je schrijft geen kopieer en plakwerk wordt van andere teksten. Dit geldt voor zowel interne als externe content. Op elke pagina moet de tekst uniek zijn. Met siteliner kun je controleren of jouw gepubliceerde content uniek is.

 

5. Verzin een goede titel en omschrijving

Naast het schrijven van content moet je ook rekening houden met de page titles en meta descriptions. Dit zijn de teksten die zoekmachines overnemen in de Search Engine Results Pages (SERP). Schrijf deze content overtuigend om potentiële gebruikers te triggeren om door te klikken naar je website.

 

 

6. Breng structuur aan in je content

Voor de leesbaarheid van je content is het belangrijk om structuur aan te brengen. Dit doe je door het toepassen van headers (H1 voor titels en H2 voor subtitels). Zie dit als de inhoudsopgave van je pagina. Door het toepassen van zoektermen in je headers vergroot je ook de kans dat zoekmachines jouw pagina hoger gaan indexeren.

 

7. Maak gebruik van tabellen, lijsten en opsommingen

Naast de standaard alinea’s kan Google ook opsommingen, lijsten en tabellen oppakken. Schrijf tips daarom altijd in een opsomming en voeg tabellen met interessante cijfers toe. Dat leest niet alleen fijn, Google heeft een voorkeur voor deze schrijfvormen. Sterker nog; met een perfecte tabel, lijst of opsomming kan je zomaar in één klap op de eerste plek bij bepaalde zoekopdrachten komen.

 

8. Let op de lengte van je content

Over het aantal tekens of de lengte van je content valt te twisten. Dit is iets wat je op eigen inzicht zal moeten doen. Zorg ervoor dat de content niet te kort en ook niet te lang is. Dit merk je vanzelf wanneer je gaat schrijven om te schrijven. Uiteindelijk is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.

 

9. Voeg alt-tags toe aan foto’s

Wil je toepasselijke foto’s toevoegen aan je content? Zorg dan dat je deze altijd voorziet van een alt-tag. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines weten wat er op de afbeelding staat.

 

10. Krijg inzicht in je content resultaten

Om uiteindelijk inzicht te krijgen in hoe goed jouw content rankt, kun je gebruikmaken van diverse gratis of betaalde tools. Het is altijd raadzaam om Google Analytics en Google Search Console aan te maken en deze met elkaar te koppelen. Hierdoor kan Google gegevens uitwisselen tussen deze tools.

Search Console vergaart namelijk informatie over via welke bestemmingspagina gebruikers binnenkomen. Dit is waardevol om te weten, omdat je zo kunt zien op welke content verkeer gegenereerd wordt. Google Search Console geeft ook posities af, echter zijn deze niet heel accuraat. Daarvoor kun je beter gebruik maken van Pro Rank Tracker.

 

Nu is het aan jou

Wanneer je met bovenstaande rekening houdt bij het schrijven, vergroot je de kans dat jouw content geïndexeerd wordt. Natuurlijk zijn er ook nog andere belangrijke factoren waar zoekmachines op beoordelen, zoals de techniek, website snelheid en de autoriteit van je domein of pagina. Wanneer je net begint zul je dus aan deze 3 onderdelen moeten werken.