Generative AI: de status quo juli 2023

Ruim een half jaar geleden stelde OpenAi ChatGPT beschikbaar voor de wereld en dat hebben we geweten. Alleen al op basis van de posts op ieders LinkedIn tijdlijn, kunnen we stellen dat iedereen ermee aan het experimenteren is geslagen. Maar niet alleen het grote publiek is er druk mee…. Tussen de tech giganten (Big Tech) is de race naar de top begonnen. Wie er zal winnen, dat moet nog blijken. Microsoft nam met ChatGPT een voorsprong. Google’s Bard kreeg kritische feedback bij de lancering, maar ontwikkelt uiteraard door en in Azië zitten ze bij Baidu ook niet stil.

De verwachting is dat binnen Big Tech ieder zijn eigen LLM (Large Language Model) zal doorontwikkelen en daarmee al hun diensten in de nabije toekomst van AI toepassingen zal voorzien. En dan hebben we het nog niet over allerlei andere ontwikkelaars die in grote aantallen AI tools lanceren. Bekijk https://aidesignresource.com/ maar eens. Je vindt er ongetwijfeld leuke tools die je meteen tijdwinst opleveren in je werk.

Maar er is ook een keerzijde… Beroemde experts uit de techwereld schreven een paar maanden geleden een brandbrief en riepen op om eerst de ethische gevolgen te onderzoeken voordat er doorontwikkeld wordt.

Artificial Intelligence

Wordt AI de vervanger van de zoekmachines?

Nee, dat lijkt er niet op. Wat wel zal gebeuren is dat grote platformen AI in hun functionaliteiten verwerken. Een aantal voorbeelden van wat nu al gebeurt:

  • Dit voorjaar werd “generative fill” beschikbaar binnen Adobe Photoshop. Beeldbewerking was nog nooit zo snel. Een kringetje rond een object, een korte prompt (kort stukje tekst dat wordt gebruikt als startpunt voor de machine om een respons te genereren) en je vervangt moeiteloos het ene object voor het andere in je eigen beeld.
  • Microsoft integreert GPT (Generative Pre-trained Transformer) functionaliteiten in Bing als aanvulling op de zoekresultaten en in Linkedin om makkelijk goed scorende posts te maken.
  • Google kondigde DuetAI aan die in de Google browser zal toegevoegd worden als aanvulling op de zoekresultaten. Maar ook in Google workspace kun je binnenkort in spreadsheets en presentations makkelijk van generative AI functies gebruik maken.
  • Google kondigde tijdens Marketing Live dit jaar aan dat in de Google Ads omgeving AI functies o beschikbaar worden. Zo maak je eenvoudig advertentieteksten, vul je in no time een shopping feed op basis van je website, of varieer je in je product packshots door AI beeldbewerking te doen voordat je ze in ads gebruikt.

Geef het nog enkele maanden en we gebruiken allemaal generative AI in ons werk zonder er nog bij stil te staan…

 

Wat is ons standpunt over het gebruik van generative AI?

Op dit moment is AI een geweldige en makkelijke extra bron voor input. We gebruiken AI als ons externe brainstorm geheugen. Het levert ons snel input die we verwerken om efficiënt te werken en tijd te besparen. Maar het door AI gegenereerde materiaal is nooit ons eindproduct! Wij werken ermee door. Bijvoorbeeld via beeldbewerking, data koppelingen en redigeren van content. We laten er de creativiteit en strategie van onze mensen op los om zo tot nieuwe oplossingen en eindproducten te komen.

We zijn dus nog voorzichtig, vooral omdat er nog geen juridisch kader is. Als bureau willen we voorop lopen in de branche en daar hoort bij dat we werken en experimenteren met AI. Uiteraard binnen de normen en waarden van fatsoen en eerlijk ondernemen.

Succesvolle AI pilots

Dat gezegd hebbende, zijn we wel enthousiast over AI toepassingen die ons als creative digital agency grote stappen vooruit brengt. Benieuwd naar enkele use cases die we zelf hebben opgetuigd, getest en succesvol hebben omarmd?

Beeldbank aanvullingen

Voor diverse opdrachtgevers, die in specifieke branches werken waar fotografie niet altijd makkelijk realiseerbaar is (denk aan gezondheidszorg of complexe bouwprojecten). Zo zijn we in staat om consistente en realistische fotografische beelden te maken, die voldoen aan de huisstijl fotografiebriefing. Ook kunnen we productfeeds voorzien van goede en diverse sfeerfoto’s naast de kale packshots wat e-commerce prestaties ten goede komt. AI stelt ons ook in staat om snel alternatieve creatives voor social advertising te genereren, waardoor A/B testing een stuk makkelijker en minder kostbaar wordt.

Een voorbeeld van de fiets van de toekomst, gegenereerd met AI. 

 

SEO en SEA inrichting, verwerking van bulk informatie

Bij een opstart van digital advertising komt veel handmatig werk kijken; het aanmaken en labelen van productfeeds, descriptions en headlines schrijven, meta descriptions en advertentieteksten opstellen, etc. Vaak is die informatie wel bekend in andere systemen, zoals het Content Management System (CMS) van de website. Via de API koppeling van OpenAI kun je in bulk requests uitsturen en deze teksten meteen laten vullen. Om ze vervolgens in te laden in de advertentie kanalen.

 

Database management

Waarschijnlijk heb je in je werk een database tot je beschikking. En ook een dashboard waar vooraf vastgestelde inzichten worden gepresenteerd. Maar… Wat als jij nu een inzicht uit de data wil, dat niet voorgekauwd is in het dashboard? Hoe krijg je dan een analyse uit het dashboard? Via AI kun je via “normale taal” een vraag stellen aan een specifieke database. AI vertaalt je vraag automatisch naar een SQL statement wat je als request op de dataset kunt loslaten. De dataset genereert dan de analyse die je zoekt. Een andere toepassing van AI is het omzetten van ruwe data naar gestructureerde databasevelden. Stel je voor, je bent op een event en maakt per klant notities. Maar deze worden op een tablet opgeslagen in vrije velden. Deze input is dan onbruikbaar voor invoer en segmentatie van je klantdatabase. Met behulp van ChatGPT kun je deze data kwalitatief maken en structureren in de juiste velden. Zo kun je het later gebruiken voor segmentatie. Hierdoor kun je kwalitatieve input labelen en analyseren, denk aan service aanvragen, chat marketing, klantreviews en prijsvraaginzendingen.

 

Copywriting

Op het eerste gezicht geeft ChatGPT verrassend goede antwoorden en maakt samenhangende artikelen. Zelfs in het Nederlands. Maar soms worden ook onjuiste aannames en regelrechte fouten in de informatie verwerkt. Daarnaast is de output vrij algemeen, er ontbreekt creativiteit en originaliteit. Dit is wel te tweaken op basis van door de gebruiker gegeven aanvullende prompts. Zoals het toevoegen van “Act as ….” in de prompt.

Het redigeren van een tekst geschreven door ChatGPT is cruciaal. AI is prima inzetbaar voor basis teksten zoals productbeschrijvingen, het maken van titels of tekstvarianten voor acties, het opstellen van functieprofielen, short copy, samenvattingen, inspiratie voor nieuwe invalshoeken en suggesties voor tekstvariaties. Maar wees voorzichtig met long copy, concept afhankelijke teksten, teksten waarin interpretaties gemaakt moeten worden of wanneer verbanden gelegd moeten worden binnen de inhoud. Daarvan is de kwaliteit (nog) niet goed genoeg.

 

Onze learnings uit het werken met AI

  • Wees voorzichtig en denk goed na over wat je in de prompt ‘voedt’ aan het taalmodel erachter. Nooit bedrijfsgevoelige of privacygevoelige informatie uiteraard. We weten namelijk niet of de input ook daarna onderdeel van de brondata wordt.
  • AI is (nog) niet foutloos. We ontdekten al diverse missers in teksten en in gegenereerde beelden (er verschenen delen van logo’s van andere bedrijven bijvoorbeeld). Voordat je door AI gegenereerde output gebruikt, controleer je altijd de kwaliteit. Op tekstfouten, op beeldonderdelen, maar ook op inhoudelijke correctheid van een tekst.
  • Transparantie. Altijd. Er is nog geen duidelijke wet- en regelgeving, al wordt daar wel aan gewerkt. Dus als je overweegt om AI teksten / beelden voor commerciële doelen in te zetten, overleg dan altijd met de juiste stakeholders binnen je bedrijf. En waar mogelijk: geef ook aan bij de kijker / lezer dat het om AI gegenereerde content gaat.

Het allerbelangrijkste: blijf het gebruiken en experimenteren. AI zal niet meer verdwijnen. Het wordt onderdeel van grote platformen en van ons dagelijkse werkleven. Want AI biedt prima kansen voor procesefficiency, als inspiratiebron, en voor de verwerking van bulkgegevens.

Onze verwachting is dat AI toepassingen het komende half jaar in recordtempo doorontwikkelen en de inhoud van deze blog dan weer compleet anders zal zijn. Blijf ons dus volgen voor een volgende update over het inzetten van AI. Voor nu: heel veel succes!