Wat is een Digital Wallet
Grote kans dat je je telefoon tevoorschijn haalt als je wil betalen in de supermarkt. Contactloos betalen is namelijk in een stroomversnelling gekomen sinds de Covid-19 pandemie. In 2023 werd maar liefst 4 op de 10 betalingen met een smartphone of wearable gedaan. Dit aandeel blijft maar groeien, zoals te zien is in cijfers van Betaalvereniging Nederland.
Betalen aan de kassa is in Nederland momenteel de voornaamste toepassing van Digital Wallets. Dit contactloos betalen werkt met een chip in je telefoon, een zogenaamde Near Field Communication (NFC) chip. Die zitten tegenwoordig ook standaard in je betaalkaart en mobiele apparaat. Zodra je in je telefoon een betaalkaart toevoegt, belandt deze in je Digital Wallet. En met behulp van die NFC chip kan jouw telefoon dus communiceren met het pin apparaat.
Apple Pay, dat gebruikmaakt van de Wallet-app op je iPhone, is de meest gebruikte E-wallet van Nederland. Android-toestellen gebruiken juist Google Pay (G Pay). Met je Apple of Google Wallet kan je dus betalen aan de kassa, maar ook online kan je er steeds vaker mee terecht.
Zo’n Digital Wallet is niet alleen handig om betaalpassen in op te slaan. Ook qua toegang en identiteit zijn er mogelijkheden. Bij toegang kan je bijvoorbeeld denken aan toegangstickets, zoals je vliegticket of bioscoopkaartje, facturen en garantiebewijzen. Maar ook meer gevoelige informatie, zoals je wachtwoorden, persoonlijke documenten of je patiëntendossier. Bij identiteit gaat het om informatie die uniek aan jou gekoppeld is, zoals het digitaal kunnen ondertekenen van documenten en het opslaan van je paspoort, rijbewijs of klantenkaart.
Dat laatste is interessant voor winkeliers die aan de slag willen met het aanbieden van een loyaliteitsprogramma. E-wallets zijn namelijk zowel offline als online een toegankelijke oplossing voor je klanten. Zeker nu steeds meer consumenten gewend zijn geraakt aan het gebruik van digitale portemonnees.