Het doel van een landingspagina
Het doel van een landingspagina is om bezoekers over te halen een conversie te doen, bijvoorbeeld door een onbekende prospect te converteren naar een lead die contactgegevens achterlaat.
De websites van organisaties kunnen allerlei uiteenlopende doelen hebben. Het doel van een e-commercemanager is dat zijn of haar producten worden verkocht, de manager van de klantenservice wil graag de meestgestelde vragen onder de aandacht brengen en misschien wil de CFO wel het jaarverslag promoten. Op goede doelenwebsites wordt informatie aangeboden voor mensen die graag wat meer willen weten over keurmerken en de bestedingen van schenkingen, sommigen willen weten of sponsoren bedankt worden, maar via deze weg worden ook nieuwe donateurs geworven. Een homepage dient vervolgens als ingang naar alle verschillende landingspagina’s.
Om de (marketing)doelen van een organisatie te bereiken worden onder andere online marketingcampagnes ingezet. De boodschap van de advertenties wordt herhaald op de landingspagina, waardoor deze een volledig onderdeel van de campagne wordt.
Voordelen van landingspagina’s
Een landingspagina…
- … draagt direct bij aan het behalen van bedrijfsdoelstellingen.
- … geeft inzichten in wat werkt en wat niet (A/B tests met verschillende varianten).
- … kan bijdragen aan een hogere kwaliteitsscore van Google Ads-campagnes.
- … biedt flexibiliteit in campagnes: het kan ‘losstaan’ van het bestaande websitedesign.
- … kan helpen je totale website te verbeteren: best practices vanuit losstaande
- … landingspagina’s kunnen worden toegepast op de rest van de website.
Onderdelen van een landingspagina
Wil je een goede landing page maken? Dan is deze gericht op een specifieke doelgroep. Ook heeft het een duidelijke call-to-action: het moet voor een bezoeker in één oogopslag duidelijk zijn wat hij of zij kan doen. De tekst moet opvallend zijn waaruit blijkt wat er gebeurt als je op een knop klikt (‘Download gratis’, ‘Vraag aan’, ‘Bestel nu’, etc.). Daarnaast moet je om een landingspagina te maken een helder ontwerp hebben. Er valt te twisten over wat dit precies inhoudt, maar… zorg er in ieder geval voor dat er niet te veel afleiding op de landingspagina is. Toon de belangrijkste informatie ‘above the fold‘, gebruik weinig tekst met veel witruimte en gebruik vooral beeldmateriaal om de bezoeker te overtuigen.
Zorg dat de landingspagina qua SEO klopt en doelgerichte en leesbare copy bevat: maak een korte tekst die makkelijk scanbaar is op elk soort scherm (telefoon/tablet/desktop). Zorg ervoor dat de tekst vertrouwen wekt en de bezoeker overtuigt om over te gaan tot conversie. Tot slot moet een landing page er betrouwbaar uitzien: een bezoeker komt voor het eerst op de pagina en wil graag converteren, dan helpt het als er ‘vote of confidence’-symbolen zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een keurmerklogo, bedrijfsinfo, reviews of een testimonial-quote.
Landing page optimization
Zoals gezegd zijn landingspagina’s uitermate geschikt voor A/B-tests. Door te testen met verschillende ontwerpen kun je leren welke elementen goed werken en welke niet. Dit proces van voortdurend streven naar conversieverbetering is onderdeel van het overkoepelende ‘CRO’ (conversion rate optimization).
See, Think, Do, Care
De inzet van marketingkanalen en advertentiemiddelen wordt vaak afgestemd op de fase van de customer journey waarin een potentiële klant zich bevindt. Deze lijn kan natuurlijk ook worden doorgetrokken naar landingspagina’s! Bij iemand die nog aan het oriënteren is en bijvoorbeeld landt via een displayadvertentie, ziet liever een wat ‘zachtere’ landing of call-to-action (bijvoorbeeld het achterlaten van een e-mailadres voor brochuredownload) dan iemand die al op zoek is naar een specifiek product.
Waar vind ik in Google Analytics de landingspagina’s?
Heb je jouw Google Analytics in het Nederlands staan? Dan zijn de statistieken te vinden onder Gedrag –> Site-content –> Bestemmingspagina’s.
De mogelijkheden van landing pages zijn eindeloos, dus ga er snel mee aan de slag!