Sociale media worden vandaag de dag overspoeld met advertenties en andere betaalde content. Betaalde content / advertenties zijn de grootste bron van inkomsten voor sociale media. Dit is niet alleen een verandering voor individuele gebruikers, die persoonlijk gebruikmaken van sociale media en door betaalde content worden ‘gestoord’. Juist ook bedrijven met een eigen pagina worden met deze switch geconfronteerd: moeten ze hun focus verleggen van organisch ‘adverteren’ naar betaald adverteren?

 

Betaald vs organisch adverteren

Het inzetten van betaalde vs organische content door bedrijven eist een verschillende strategie. Daarom is het belangrijk duidelijk voor ogen te hebben wanneer welke vorm van adverteren gepast is. Betaalde content zegt het al, inhoud waarvoor wordt betaald om deze te verspreiden. Meestal is het doel van betaalde content dan ook mensen overhalen tot een actie over te gaan. Betaalde content moet de aandacht trekken en opvallen tussen al het andere nieuws op sociale media. Je betaalt dus voor een plek in de nieuwsberichten van een bepaalde doelgroep en daar wil je natuurlijk in opvallen. Daarnaast wil je dat mensen overgaan tot actie. Organische content is inhoud die wordt verspreid zonder er voor te betalen. Deze content krijgen mensen te zien wanneer het sociale media kanaal deze content relevant voor hun acht. Organische content is minder koopgericht, maar legt de nadruk op het maken van relevante en aantrekkelijke content voor gebruikers. Hiervoor is een andere marketingstrategie nodig: hoe bind je sociale media gebruikers aan je merk en hoe zorg je voor interactie? Kortom: je moet een strategie bedenken waarmee je een plek verdient in de nieuwsberichten van de gebruikers.

 

In 2015

De vraag is natuurlijk waar je voor kiest wanneer je als bedrijf gebruik maakt van sociale media. Facebook kondigde een aantal jaar geleden aan dat ze vanaf 2015 gingen letten op organische berichten die lijken op advertenties. Organische berichten worden sinds 2015 door Facebook minder vaak op de tijdlijn getoond wanneer deze berichten mensen pushen om iets te kopen, mee te doen aan promoties en prijsvragen zonder echte samenhang of wanneer organische berichten exact dezelfde inhoud hebben als advertenties. Zo lijkt Facebook steeds meer nadruk op haar betaalde advertentiedienst te leggen.

 

Pay to play?

Tegenwoordig wordt er ook wel gesproken over ‘pay to play’. Als je je content kwijt wilt op sociale media en als bedrijf je doelgroep wilt bereiken, dan betaal je om mee te mogen doen en gezien te worden. Het is verstandig om niet gelijk in te zetten op alleen betaalde of organische content. Pas een strategie toe die beiden inzet. Zo creëer je een groot (groter bereik), kun je promotionele berichten delen, maar ook meer persoonlijke en indirect verkoopgerichte content verspreiden. Hou wel in het achterhoofd dat het bij betaalde én organische content van belang is dat het interessante content is die aanzet tot het ‘liken’ en delen en daarnaast ook bijdraagt aan je zakelijke waarden. Je kunt het zien als interruption en permission marketing, in die zin dat gebruikers worden ‘gestoord’ met jouw content, maar door de aantrekkelijkheid en relevantie van de content ’toestemming’ geven om er iets mee te doen. Daarom moet je er als bedrijf voor zorgen dat je met organische en betaalde advertenties een positieve bijdrage levert aan de klantbeleving van je doelgroep.

Heb je hulp nodig met je online marketing? Neem dan contact met ons op.