

Dit artikel is onderdeel van de serie ‘CRO – Wat, Waarom, Hoe en Hoeveel’, waarin we per onderdeel een vraag centraal stellen. Dit artikel geeft antwoord op ‘Wat doet mijn websitebezoeker?’.
Kwantitatief onderzoek draait om het verzamelen van meetbare gegevens zoals bezoekersaantallen, klikgedrag en conversiepercentages. In tegenstelling tot kwalitatief onderzoek, dat dieper ingaat op de waarom-vraag via interviews of tests, richt kwantitatief onderzoek zich op de wat-vraag: wat gebeurt er precies op je website?
De kracht van kwantitatief onderzoek ligt in de grotere schaal en daarmee de betrouwbaarheid van de gegevens. Je krijgt objectieve inzichten in het gedrag van een grote groep gebruikers. Deze data helpt je niet alleen trends te ontdekken, maar geeft ook richting aan datagedreven beslissingen. Door kwantitatieve data te combineren met kwalitatieve inzichten, kun je begrijpen waarom bezoekers zich op een bepaalde manier gedragen en gericht optimalisaties doorvoeren. De persoonlijke inzichten uit interviews en enquêtes zijn waardevol, maar met cijfers ontdek je of deze bevindingen ook voor een grotere groep bezoekers gelden. Het omgekeerde is overigens ook waar: kwalitatief onderzoek kan veel context geven aan een bepaald patroon in gebruikersgedrag. De combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve data geeft dus een completer en betrouwbaar beeld van je websiteprestaties.
De basis van kwantitatief onderzoek ligt in web analytics-tools zoals Google Analytics of Matomo. Deze platforms bieden essentiële inzichten, zoals paginaweergaven, verkeersbronnen en conversiepercentages. Deze gegevens helpen je te zien welke pagina’s goed presteren en waar bezoekers afhaken. Je identificeert hier patronen die een bepaald gebruikersgedrag laten zien. Denk aan:
Voor visuele data zijn heatmaps (zoals Hotjar, Crazy Egg of Clarity) een krachtig hulpmiddel. Ze laten zien waar gebruikers klikken, hoe ver ze scrollen en welke elementen aandacht trekken of genegeerd worden. Dit maakt het eenvoudig om verbeterpunten te identificeren die samenhangen met het gebruikersgedrag dat zichtbaar was in web analytics tools, zoals een call-to-action die onvoldoende zichtbaar is en verklaart waarom bezoekers opvallend minder vaak een product in hun winkelmand leggen op productpagina’s in plaats van op de categoriepagina’s.
Met schermopnamen (bijvoorbeeld Fullstory of Mouseflow) kun je zien hoe individuele bezoekers op je website navigeren. Hiermee ontdek je frictiepunten, zoals gebruikers die worstelen met een formulier of een menuoptie niet kunnen vinden. Deze tools geven niet alleen inzicht in wat er gebeurt, maar bieden ook concrete aanknopingspunten om problemen op te lossen. Als mensen veel rond een bepaald deel van de pagina met hun muis bewegen, verwachten ze daar mogelijk een functionaliteit die nu op een (voor hen) niet logische plek staat.
Goed kwantitatief onderzoek start altijd met een stevige basis. Volg de volgende 6 stappen om data te verzamelen die leidt tot actiegerichte inzichten en verbeteringen:
Garbage in = garbage out. Foute of ontbrekende data levert misleidende inzichten op. Controleer of je tools (zoals Google Analytics of Matomo) goed zijn ingesteld en de juiste gebeurtenissen meten. Denk aan belangrijke gebeurtenissen zoals account logins, aankooptrechters, leadformulieren, contactmomenten, scrollgedrag en andere KPI’s die van belang zijn voor jouw site.
Standaardrapporten geven lang niet altijd de inzichten die je nodig hebt. Creëer segmenten voor belangrijke gebruikersgroepen, zoals terugkerende bezoekers, belangrijke oriëntatiepaden in de site, ingelogde gebruikers of combinaties van apparaat en browsers of resoluties. Analyseer ook conversietrechters om te zien waar bezoekers afhaken in hun klantreis.
Welke pagina’s of interacties vallen op? Waar verlaten bezoekers de website vaker dan gemiddeld? Waar is de interactie hoger of juist lager dan verwacht? Dit helpt je om frictiepunten of conversiemogelijkheden te identificeren.
Combineer je kwantitatieve bevindingen met kwalitatieve inzichten, zoals gebruikerstesten of feedbackpolls. Dit helpt je om patronen te bevestigen en gerichte optimalisaties door te voeren. Gebruik een framework zoals PXL (ICE) of PIE om te zien hoeveel prioriteit een bepaalde wijziging heeft.
Voer A/B-testen uit om te controleren of een wijziging daadwerkelijk een positief effect heeft. Gebruik aanvullende methoden zoals schermopnamen of heatmaps om je bevindingen te staven.
Geen enkele wijziging is zonder risico; dit kunnen we niet genoeg benadrukken. Een A/B testresultaat geeft een realistische inschatting van risico, nooit een garantie op 100% succes. Blijf de prestaties meten en houd rekening met externe factoren zoals seizoensinvloeden of tijdelijke trends.
Kwantitatief onderzoek is een onmisbaar hulpmiddel om je website te optimaliseren. Het biedt een objectief, schaalbaar inzicht in trends en patronen, terwijl het ook helpt om kwalitatieve bevindingen te valideren en nuanceren. Tools zoals web analytics, heatmaps en schermopnamen maken zichtbaar wat bezoekers doen en waar ze vastlopen, zodat je met vertrouwen datagedreven beslissingen kunt nemen. Door kwalitatieve en kwantitatieve methoden te combineren, krijg je een compleet beeld van je websiteprestaties. Dit stelt je in staat om gerichte verbeteringen door te voeren, frictiepunten weg te nemen en bezoekers een optimale ervaring te bieden. Kortom: data vormt de sleutel tot jouw online succes.
Zin in nog meer inspiratie? Bekijk dan eens onze andere blogs over online marketing. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
en wordt die 'ene collega' die alles weet van digital en marketing