

Waarom we opgewonden raken van warme kleuren en kalm worden van koude kleuren.
Hoe beïnvloedt kleur de uitstraling van non-profitorganisaties?
De betekenis van kleur hangt sterk samen met de context waarin we deze tegenkomen. Daarnaast zijn er soms grote culturele verschillen. Wij associëren een zwarte kat met ongeluk, maar in Japan staat het juist symbool voor geluk. En vergeet niet dat je ook gewoon goede of slechte ervaringen kunt hebben met een kleur.
Uit klinische observaties blijkt dat warme kleuren zoals rood, oranje en geel ons wakker schudden en een snelle respons oproepen. Dat komt door de zogenoemde ‘arousal’-reactie. Warme kleuren zorgen voor opwinding, adrenaline en een verhoogde hartslag. Het leidt tot intuïtieve verwerking en een snelle en simpele analyse. Warme kleuren versterken onze impulsiviteit en sporen aan tot directe actie. Op social media worden beelden met warme kleuren ook vaker gedeeld.
Goede doelen willen dat mensen direct doneren, dus de keuze voor warme kleuren ligt voor de hand. Maar zo simpel is het niet. Koele kleuren als groen, blauw en paars zorgen juist voor een ‘evaluatieve’ reactie. Ze zorgen dat ons brein kalmeert en ontspant en dat we een (reclame)boodschap rationeel en systematisch verwerken. Dus als je wilt dat donateurs een weldoordachte beslissing nemen, ben je misschien beter af bij een koele kleur.
Ik hoor je denken: laten we dan kleuren combineren! Maar ook dat heeft voor- en nadelen. Je moet je realiseren dat mensen maar een beperkte hoeveelheid informatie kunnen verwerken. En communicatie met veel verschillende kleuren kan overweldigend zijn. Combineer je kleuren met beleid? Dan kun je wel degelijk meer betekenis geven aan je merk.
Er bestaan vier populaire smaken:
Misschien ken je de term ‘ton sur ton’? Dat klinkt heel modieus en sjiek, maar betekent niets meer dan ‘toon op toon’: je combineert meerdere tinten van dezelfde kleur, waardoor er een rustig en stijlvol effect ontstaat. Kijk maar naar Milieudefensie: de eigen naam staat centraal in stevig groen, en de pay-off krijgt een zachtere tint van dezelfde kleur.
VluchtelingenWerk gaat een stapje verder en combineert twee verschillende kleuren. Omdat het warme kleuren zijn, contrasteren ze niet. Rood is de dominante kleur die zorgt voor ‘stopping power’. Oranje biedt ondersteuning en zorgt dat het logo gaat stralen. Daardoor wordt de kracht van de afzonderlijke kleuren goed benut en voegt de combinatie een extra dimensie toe.
Niet veel goede doelen wagen zich aan een triadisch kleurenschema. In een triadisch kleurenschema combineer je drie kleuren met een duidelijk visueel contrast, zonder de harmonie te verliezen. Geldersch Landschap & Kasteelen ging de uitdaging met succes aan. Om te beginnen kiezen ze met groen voor een sterke, maar ook vriendelijke basis. Geel en rood voegen daar op gepaste wijze inhoud aan toe. Zo ontstaat een levendig palet dat toch stijlvol en evenwichtig is.
KNGF gaat nóg een stap verder en kiest voor twee complementaire kleuren. Door het contrast tussen een warme en koude kleur, herken je dit logo van een kilometer afstand. Het logo begint met het krachtige paarse vlak. Paars ontstaat als je blauw en rood mengt. Daardoor behoort het tot de koude kleuren, maar heeft het ook warme kwaliteiten. Het gele logo steekt hier scherp tegen af, maar het is wel een warme tint geel. Zo ontstaat een energiek en opvallend beeld, dat nergens schreeuwerig wordt.
Er bestaan ruim 2500 studies naar de psychologische effecten van kleur. Dit artikel is gebaseerd op onderzoek van Nick Kolenda. Kijk voor meer informatie op www.nickkolenda.nl
Zin in nog meer inspiratie? Bekijk dan eens onze andere blogs over Non-Profit of andere onderwerpen van onze site.
en wordt die 'ene collega' die alles weet van digital en marketing