1. Specifieke targeting – bait the hook

Met online marketing heb je de mogelijkheid om de doelgroep heel specifiek en snel te bereiken. Online marketing geeft je namelijk de mogelijkheid om prospects, een doelgroep die nog niet eerder in aanraking is geweest met je product/dienst, op verschillende manieren te targetten. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

Prospecting is bedoeld om zichtbaarheid en nieuwe bezoekers te genereren. Vaak wordt er gekeken naar het aantal impressies, klikken en doorklikratio’s. Impressies zijn het aantal vertoningen op het web en geven in feite aan hoe ‘zichtbaar’ je bent geweest bij je doelgroep.

Klikken en doorklikratio’s zijn het aantal keren dat een potentiële klant op de advertentie heeft geklikt en deze heeft bekeken.

Het fijne aan online marketing is dat je ook kan retargetten. Met retargeting benaderen we mensen die al met je product of dienst in aanraking zijn geweest, maar (nog) niets hebben gekocht. Door deze groep mensen opnieuw te benaderen zorg je ervoor dat ze sneller tot een aankoop overgaan, simpelweg omdat je met je product of dienst ‘top of mind’ blijft bij de potentiële klant.

 

2. Bereik

Wanneer je producten online verkoopt, is de wereld de markt – of zover als dat je bereid bent om producten te versturen. De reden waarom online marketing hierin zo belangrijk is, is omdat het je de mogelijkheid geeft om meer mensen sneller en directer te benaderen. Daarnaast kun je aanwezigheid creëren op elk gewenst moment en op elk device. Mensen gebruiken hun smartphone als ze onderweg zijn, desktop en laptop op het werk, maar zit je lekker thuis op de bank dan gebruik je weer je tablet. Door op het juiste moment, met de juiste boodschap en op het juiste apparaat aanwezig te zijn is de kans op conversie het grootst.

 

3. Betere ROI (Return on Investment) – waar voor je geld

Waarom? Omdat je zelf de controle hebt! Je ziet ook een hoger rendement op de investering wanneer een online marketingstrategie vakkundig wordt ingezet. Bovenstaande punten zijn daar een goed voorbeeld van. Je gaat veel gerichter te werk en kan alles analyseren met Google Analytics. Zo kun je campagnes die niet renderen snel uitsluiten en je budget efficiënt inzetten voor campagnes die wel succesvol zijn! Creëer awareness en blijf top-of-mind, dit leidt tot meer conversies … ofwel meer waar voor je geld!

 

4. Testen – stel je website op de proef

Online marketing biedt de mogelijkheid om initiatieven effectief en snel te testen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om een promocode op een flyer te zetten of een telefoonnummer in een blad, maar online marketing geeft je de kans om op veel meer variabelen de klant te volgen. Waar begon een potentiële klant met zoeken, welke SEO zoektermen gebruikte hij/zij en via welk device werd dat gedaan? Welke tekst werkt het beste met welke foto? Welke te benoemen voordelen hebben het meeste effect op de website? Welke kleur moet de knop van je winkelwagen zijn om zoveel mogelijk op te vallen? Kortom, hoe converteert een klant het snelst? Online marketing biedt je de mogelijkheid om reactiever te werken, de customer journey in kaart te brengen en zo nóg effectiever je mediabudget in te zetten.

 

5. Real-time – snel & direct reageren

Online marketing is real-time marketing. Druk op ‘publiceren’ en je bericht wordt direct verspreid. Heb je een typefoutje gemaakt? Geen probleem, dit is direct op te lossen! Traditionele marketing is vaak tijdrovend in publicatie en drukfouten zijn lastig aan te passen. Hoe vervelend is het als je gegevens bijvoorbeeld een jaar lang verkeerd staan in een blad, boek of gids?! Of dat de boodschap totaal niet aansluit op je doelgroep! Waarom online marketing dus zo belangrijk is? Omdat online marketing campagnes doorgaans snel te realiseren zijn, waardoor je direct kan inspelen op veranderingen in de markt.

 

6. Tweerichtingsverkeer – ‘wij’ in plaats van ‘ik’ en ‘zij’

Online marketing heeft de kracht om je klanten te betrekken. Denk aan social media zoals Meta, Twitter of LinkedIn. Interactie met klanten zorgt ervoor dat je klantloyaliteit creëert en de betrokkenheid vergroot. De feedback die klanten achterlaten, zowel positief als negatief, is bijzonder waardevol. Learnings vanuit deze feedback geven je de mogelijkheid om als bedrijf te groeien. Ook ten behoeve van je NPS (Net Promoter Score), waarbij de klantloyaliteit van een organisatie wordt gemeten, is het belangrijk om de interactie met je klant aan te gaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat organisaties met een hoge NPS loyale klanten hebben die sneller herhalingsaankopen doen. Deze loyale klanten, ook wel ‘promoters’ genoemd, zijn de mond-tot-mond reclame van je bedrijf! Des te meer, des te beter, toch?!

 

7. De wereld van ‘offline’ naar ‘online’!

Mensen oriënteren en lezen tegenwoordig steeds meer via het internet. Je kunt best een gedrukte tekst publiceren in een blad, maar veel grote magazines hebben daarnaast toch een digitale editie/versie ervan. Traditionele media hebben niet meer het alleenrecht op publicatie. Een blog kan tegenwoordig al veel meer lezers hebben dan een krant. Een YouTube- of Facebookvideo kan vaker bekeken worden dan een televisieprogramma. YouTube heeft bijvoorbeeld per maand al meer dan een miljard bezoekers! Het publiceren van relevante informatie – ook wel: contentmarketing – is goed wanneer je meer verkeer naar je website wilt aantrekken. Ook zorgt contentmarketing voor klantenbinding en autoriteit binnen je branche, wat weer leidt tot het genereren van meer omzet.

 

8. Beschikbaar voor iedereen – kleine spelers en grote jongens

Waarom online marketing zo belangrijk is, is dus eigenlijk heel simpel. Of je nu een grote organisatie bent of juist een start-up: online marketing is voor iedereen beschikbaar. Vanwege de over het algemeen lage investering en het hoge ROI, helpt online marketing zowel kleine als middelgrote bedrijven te concurreren met de grote jongens.

Dus, stel jezelf eens de vraag wat online marketing voor jou kan betekenen, en neem gerust vrijblijvend contact met ons op!